bb22

Måske er du i den seneste tid stødt på begrebet ”detox” eller ”detoxing.” Begrebet er over den seneste tid gået hen og blevet meget populært i helse- og sundhedsmiljøet. Måske har du hørt om forskellige detox juicekure, som for nyligt er blevet meget populære og moderne. Men hvad er detox egentlig? Og kunne det være noget værd for dig at prøve?

Hvad er detox?

Detox er et omdiskuteret begreb i sundhedsverdenen. Ordet betyder kort sagt at rense ud. Ordet er en forkortelse af begrebet detoxification, som betyder afgiftning. Når man er på en detox kur, er formålet altså grundlæggende set gennem en kostplan at fjerne de forskellige giftstoffer fra kroppen. Der er mange forskellige holdninger til, hvorvidt disse kure har en faktisk effekt på kroppen, samt hvorvidt denne effekt er vedvarende og langsigtet.

 

Fortalerne for detox kure mener overordnet set, at vi i dag i gennem vores kost indtager mange flere giftstoffer, end vores krop er designet til at kunne håndtere og derved udrense på egen hånd. Giftstofferne indtager vi igennem vores mad, som indeholder dem som resultat af måden, vores madvarer produceres og håndteres i dag. Fortalerne mener, at kroppen naturlige udrensningssystem ganske enkelt ikke kan følge med, hvorfor det kan være en god idé med jævne mellemrum at være på en udrensningskur. En sådan kur er derfor ikke nødvendigvis udtryk for en komplet omlægning af livsstil, men vil i mange tilfælde være et kortere forløb med en meget præcist angivet kostplan.

 

En detox kur giver ikke nødvendigvis direkte synlige resultater med det samme, men mange føler, at deres generelle velvære forøges og mener, at disse udrensninger på længere sigt er gavnlig for den sundhedsmæssige situation. Nogle oplever at tabe lidt vægt som følge af en detox kur, men der vil i de fleste tilfælde være tale om tab af vægt i væske, som kroppen senere vil tage på igen, når kuren er overstået, og man igen spiser væskebindende madvarer.

Find den rette kur for dig

En enkelt søgning i Google vil afsløre, at der findes et hav af forskellige kure. Synes du, at det lyder interessant af prøve detox, er næste skridt at bestemme dig for, hvordan du ønsker, at afgiftningsprocessen skal foregå. Rundt omkring på nettet findes der er række forskellige detox-lynkure, hvoraf mange lover, at du ved i få dage at følge en stram kostplan kan udrense kroppen. Du kan prøve en af disse kure, eller du kan gradvist forsøge at omlægge din kostplan således, at du inkorporerer færre væskebindende madvarer i din daglige kost.

 

Synes du med god grund, at det er svært at finde ud af, hvilken kur, der nærmere bestemt er den rette for dig, så findes der professionel hjælp at hente. Du kan kontakte en kostvejleder, som specialiserer sig i detox kure. En kostvejleder er en person, som er særligt uddannet på området, og som mod betaling kan hjælpe dig med at fastlægge en kostplan, som er skræddersyet til lige netop dig og dine behov.