bb22

Sundhed er et emne der fylder meget i dag. Debatten om hvad der er et sundt liv, kan man finde i alt fra dameblade til nyhedsprogrammer. Er du træt af løbeturen der venter hver morgen, inden arbejde? Så er du ikke alene. Mange danskere bruger meget tid på sport, som kunne være brugt andre steder. Nogle vil f.eks. hellere prøve sin nye ryobi hækkeklipper, end at tage løbeturen en tidlig morgen. 

Yoga

Sundhed har ikke altid været spelt og motion 

Ser man tilbage på hvordan sundhed er blevet opfatter, igennem de forskellige årtier, finder man mange varierende bud på hvad et godt, sundt liv er. I 70’erne blev kvindefrigørelsen og et liv uden for mange regler og begrænsninger vægtet højt. Kønsidealet var anderledes og mere naturligt, end det vi har i dag. Mange feminister banede vejen for en naturlig dyrkelse af kroppen, frem for et skønhedsideal, kun barbie-dukker kan efterkomme. 

Et sundt liv betyder ikke nødvendigvis fitness og løbeture 

Det er tendenser til, i dagens samfund, at skabe et idealiseret billede, gennem en kollektiv fortælling, af den perfekte, unaturlige krop. Mange piger vokser op og ser barbie i fjernsynet, eller ser smukke kvinder med anorektiske træk, fører sig frem i modebranchen, og holder disse for at være skønhedsidealet. Hvad der opfattes som sundt og smukt har altså i den grad ændret sig. Fra stenalderen har man fundet skulpturer der portrætterer storbarmede kvinder, og viser den kraftige krop frem, som et skønhedsideal. Meget ulig den tendens vi ser i dag.

En god omgang havearbejde kan også afløse en tur i fitness. Hvis du bruger tid og energi på at lave et flot og praktisk bunddække, sparer du en tur i fitnesscentret.

Smuk kvinde

Hvad er en rigtig mand? 

Synet på den ideelle mand har også ændret sig, dog ikke så drastisk som kvindesynet. Mænd er, siden stenalderen, blevet opfattet som det stærke, modige køn, der tog på jagt og kom tilbage med aftensmaden. I lang tid har denne forestilling eksisteret, manden blev set som en testosteronbombe, der helst ville i krig eller på jagt. I 70’erne blev der gjort op med denne forestilling, og manden fik ansvaret for mange flere huslige opgaver, end kvinden. I 70’erne var en “blød” mand, meget moderne. Det blev set som en sundhedsfaktor, at mændene brugte meget tid sammen med børnene, og kvinderne gik på arbejde. 

Er vi blevet renligheds-fanatikere? 

For blot 20 år siden, kunne man ryge overalt, der fandtes få steder hvor rygere ikke havde mulighed for at tænde sig en cigaret. Gik man på værtshus var man sikker på at lugte af røg, når man gik derfra. Sådan er det dog ikke længere. Rygning bliver set som sundhedsskadeligt, og er derfor forbudt, næsten overalt. Når vi snakker om sundhed, snakker vi helt automatisk om den fysiske sundhed, men glemmer at spørge hinanden om, hvordan vores mentale sundhed har det. Sundhed er, og vil altid være subjektiv.